A Tatai Ipari és Logisztikai Park

Alapítás:

Az ipari tevékenységeknek a városok szívéből történő kitelepítése logisztikailag kedvező fekvésű, korszerű infrastruktúrával ellátott ipari területekre a gazdasági szféra és a lakosság számára egyaránt kedvező településfejlesztési törekvés, mely ipari parkok létrejöttét ösztönözte.

Ez eredményezte azt a tervet is, hogy Tata délnyugati határában, az autópálya és a város közötti mintegy 130 hektáros területen ipari park létesüljön. A kitűzött cél kedvező paraméterekkel beépíthető, infrastruktúrával ellátható, szabad felhasználásra értékesíthető ipari-logisztikai telkek fejlesztése, közvetlenül az autópálya mellett fekvő, jól megközelíthető területen zöldmezős beruházásként.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium pályázatán a terület 2002. májusában elnyerte az ipari park cím használatának jogát. Ezzel hivatalosan megalakult a Tatai Ipari és Logisztikai Park és így az ipari parkba települő cégek jogosulttá váltak az őket illető kedvezmények felhasználására.

A terület iparfejlesztésének I. ütemében 2000 évben Tata Város Önkormányzata értékesített és közművesítette az ott található 8 ha-os ingatlanait -, azok ma az ipari park magját képzik.

Az ipari park zöldmezős II. ütemének közművesítése és értékesítése 2006 év őszén indult meg a GEDIA cég 7 ha-os termelő beruházást megcélzó területvásárlásával.

A közművesítést és területfejlesztést napjainkban a területen ingatlantulajdonnal rendelkező magánszemélyek által létrehozott Barina Kft. végzi, mely társaság 2006. októberében alakult, jelenleg az ipari cím birtokosa.